Mijn auto heeft roest. Wat nu?

Roest: Herkennen en behandelen

Roest is in een vroeg stadium vaak te herkennen aan kleine blaasjes in de lak. Roest vormt zich als ijzer in contact komt met water en zuurstof. Omdat roest luchtdoorlatend is, verspreid het zich vanzelf verder. Roest neemt meer ruimte in dan ijzer, daarom toont het zich als eerste als de bobbelige blaasjes die de lak uit vorm brengt. Op een gegeven moment breekt de roest door de lak en is de kenmerkende bruine roest makkelijk te herkennen.

Beschadigingen aan de lak zorgen dat het ijzer in contact komt met de lucht en kans krijgt om te roesten. Ook smerigheid zoals modder kan roest veroorzaken omdat er dan nattigheid bij het ijzer kan komen, daarom zien we veel roest aan wielkasten en side skirts. Bovendien zorgen zuren en zout voor versnelling van de roestvorming, dat is waarom het in de winter belangrijk is om ook de onderkant van de auto schoon te maken. Je auto schoon en netjes houden, is dus niet alleen “voor de mooi”, maar voorkomt ook roestvorming.

Roest auto behandelen

In het beginstadium is roest eenvoudig te behandelen. We borstelen het verroeste deel kaal en behandelen deze tegen roestvorming. Vervolgens wordt het deel weer netjes strak gemaakt en gespoten.

Als roest niet behandeld wordt, zal de roestplek groter worden. Het roest “vreet” zich steeds verder door het ijzer, waardoor het steeds dunner wordt en er complete gaten in het metaal kunnen komen. Hoe snel dit gaat, hangt af van de omstandigheden. Een auto die buiten onder een boom staat, roest uiteraard veel sneller dan één die in een droge schuur staat.

Wanneer de roest het metaal te dun heeft gemaakt of het poreus is, zal er meer werk verricht moeten worden. Er moet een stuk uit gefreesd worden en nieuw ingelast. Of het hele deel zal vervangen moeten worden. Dit kan aardig uitlopen in de herstelkosten. Om verdere kosten te besparen, is het dus erg belangrijk dat de behandeling van roest zo snel mogelijk plaatsvindt.

Naast roest zijn er nog meer zaken welke de lak en het plaatwerk van uw auto kunnen beschadigen. Denk hierbij aan steenslag of verkleuring door zonlicht. Ook kan het voorkomen dat, om wat voor reden dan ook, de (blanke) lak loslaat van de ondergrond. In al deze gevallen geldt: hoe eerder je dit laat verhelpen, hoe voordeliger het herstel.

Kan aluminium ook roesten?

Vroeger waren auto’s bijna volledig gemaakt van staal, een mengeling van ijzer en koolstof. Daardoor zijn oudere auto’s vatbaarder voor roest. Wel zijn ze gemaakt van dikker staal, waardoor het lang duurt voor het te ver is doorgeroest. Om auto’s lichter te maken, zijn fabrikanten door de jaren heen steeds dunner staal gaan gebruiken door verbetering in techniek. Door betere lak roesten nieuwere auto’s minder snel, maar is het metaal wel sneller doorgeroest als de kans krijgt. Ook zijn sommige auto’s zo gevormd, dat er makkelijk modder in blijft hangen. Extra secuur schoonmaken dus.

Ook wordt tegenwoordig (met name in iets luxere auto’s) aluminium gebruikt omdat dit nóg lichter is. Aluminium roest niet, maar het kan wel oxideren. We zien dit veel bij velgen en motordelen, maar ook op het plaatwerk komt het voor. Aluminiumoxidatie is te herkennen aan poederige vlekjes op het metaal. Anders dan met ijzerroest, vreet de oxidatie het aluminium niet weg, maar het kan zich wel verspreiden aan de oppervlakte, ook onder de lak. Aluminium oxidatie wordt behandeld door het aangetaste deel te schuren/poetsen en weer in de lak te zetten.

offerte
Of bel NU 058-2886086

Klanten ervaringen

Geweldig bedrijf.
Kwaliteit, Service, Orde en Netheid.

Richard Hage – Landgraaf

Wist u dat:

starsWij al 3 generaties
specialist zijn
in schadeherstel?

photo
Je met onze
schade-fotoservice
snel meer weet?

autoWij ook voor
vervangend vervoer
kunnen zorgen?

clock
Schade soms al
in 1 dag hersteld
kan worden?

nog-meer-weijerWeetjes

Back to top