Total loss: vergoeding en reparatie

Total loss: vergoeding en reparatie

Heb je een ongeluk gehad en ben je bang dat je auto total loss is? Of is je auto total loss verklaard en wil je weten of er misschien toch nog iets mogelijk is om deze te repareren? Wij vertellen je wat er gebeurt en wat de mogelijkheden zijn.

Wees voorbereid op een ongeluk

Je hoopt het nooit mee te maken, maar het is goed om voorbereid te zijn. Heb je een ernstig ongeluk gehad en kun je niet meer verder rijden met je auto? Bel dan je verzekering: deze zorgt dat je auto naar een veilige plek wordt gesleept. Je mag vaak kiezen waar deze naar toe gesleept wordt.

Klanten ervaringen

Topbedrijf afspraak is afspraak !!
Altijd een mooie glans …kortom een buitenkans !!

Jan de Vries – Leeuwarden

Auto repareren die economisch total loss is

Is je auto die economisch total loss verklaard is, jou veel waard? Dan kun je er voor kiezen om deze tóch te laten repareren. Door het bedrag van je verzekeraar te gebruiken en zelf nog wat bij te leggen kan je auto hersteld worden.

De verzekeraar en zijn schade-expert rekenen de dagwaarde, restwaarde en reparatiekosten voor je uit en verklaren op basis daarvan of de auto total loss of niet. Ben je benieuwd wat wij je zouden berekenen om je economisch total loss auto te repareren? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee of we het voor jou mogelijk kunnen maken om je auto te repareren.

Ik ben niet all-risk verzekerd

Ben je WA-plus verzekerd? Dan keert de verzekering bij brand, storm of andere oorzaken die niet jouw schuld zijn, wel uit en volg je het proces zoals wanneer je all-risk verzekerd zou zijn. Heb je de schade zelf veroorzaakt? Dan geldt het proces hieronder voor WA verzekering.

Als je WA of WA-plus verzekerd bent, zijn er nog steeds een aantal zaken die wel vergoed worden. Heb je schade toegebracht aan (eigendommen van) anderen dan wordt dat vergoed, ook bijvoorbeeld reparatie de vangrail wordt vergoed. Als je passagiers bij je had worden ook hun medische kosten en vervanging van bagage vergoed. Al kan dit wel moeizaam en traag zijn als je geen inzittendenverzekering hebt. De taxi van de plek van het ongeval naar huis krijg je vergoed. Ook krijg je het afslepen van je wrak van de plek naar het ongeluk naar een garage vergoed. Als je auto daarna naar een andere garage vervoerd moet worden voor herstel, wordt dit niet vergoed.

Reparatie van je auto wordt in geen geval vergoed als je een WA verzekering hebt. Je kunt je wrak verkopen en dit bedrag inzetten voor een nieuwe auto. Als je auto economisch total loss is, is het mogelijk om deze laten repareren. Maar bedenk dat het kopen van een andere gelijkwaardige auto goedkoper is. Dus de vraag is of dat het je waard is.

Total loss auto laten repareren door Weijer

Bij Autoschade Weijer doen we elke dag ons uiterste best om jouw auto te repareren met de beste service. Ook als een auto economisch total loss is rekenen we jou nog steeds graag een bedrag voor zodat je zelf de beslissing kunt maken. Hierbij houden we indien gewenst rekening met een voordelige constructie, bijvoorbeeld door tweedehands onderdelen te gebruiken. Hierbij is het voor ons niet van belang waar of hoe je verzekerd bent.

Wat is total loss?

Total loss betekent letterlijk vertaald “totaal verloren”. Ofwel, niet meer het repareren waard. Er zijn twee betekenissen van dit woord, namelijk technisch total loss en economisch total loss.

Technisch total loss

Als een auto technisch total loss is, is deze onherstelbaar beschadigd. Bijvoorbeeld wanneer het chassis dusdanig vervormd is waardoor het niet meer mogelijk is om deze zo te herstellen dat de auto weer goed en veilig is. Ook bij bijvoorbeeld brand of waterschade is er vaak zo veel beschadigd dat reparatie niet meer mogelijk is. Als je auto technisch total loss is, zit er helaas niets anders op dan de schroothoop. Als je all-risk verzekerd bent, krijg je meestal de dagwaarde van voor het ongeval vergoed.

Ook diefstal van je auto kan onder total loss vallen. Je auto is er immers niet meer, dus kan ook niet “gerepareerd” worden.

Economisch total loss

Economisch total loss is een stukje ingewikkelder. Een oude of goedkopere auto is al snel economisch total loss, ondanks dat de auto wel te herstellen is. Dit zit zo: bij economisch total loss kijkt je verzekeraar naar de waarde van de auto, en de kosten van het herstellen. Als de kosten van het herstelwerk hoger zijn dan de waarde, vinden ze het de moeite niet waard.

Een voorbeeld:
Je auto is voor het ongeluk 10.000 euro waard, en het wrak is na het ongeval nog 4000 waard. Dit bedrag, de restwaarde, wordt bepaald door opkopers van schadevoertuigen. Als reparatie van deze auto meer kost dan 6000 euro, is het financieel niet verantwoordelijk om hem te repareren en is hij volgens de verzekeraar economisch total loss.

Wanneer je auto economisch total loss is, en er is iemand anders schuldig of je bent all-risk verzekerd, keert de verzekeraar een bedrag uit dat gelijk is aan de dagwaarde, minus de restwaarde. In bovenstaande voorbeeld is dat dus 6000 euro. Vaak mag je je beschadigde auto houden (let op: soms niet, dit staat in je polisvoorwaarden). De beschadigde auto kun je dan zelf verkopen aan een opkoper als je dat wilt. Je zal voor bovenstaande auto dus ongeveer 4000 euro krijgen. Van deze twee bedragen kun je dan een andere auto kopen die ongeveer hetzelfde waard is als je vorige auto.

Ons werkgebied

Inmiddels wordt Autoschade Weijer in Leeuwarden en omstreken steeds bekender. Daar zijn we natuurlijk blij mee en we helpen daarom ook graag mensen buiten Leeuwarden met hun autoschade. Zo zijn we onder andere actief in; Autoschade boksum, Autoschade britsum, Autoschade deinum, Autoschade goutum, Autoschade gytsjerk, Autoschade hempens, Autoschade hurdegaryp, Autoschade jellum, Autoschade jelsum, Autoschade lekkum, Autoschade marsum, Autoschade miedum, Autoschade ryptsjerk, Autoschade stiens, Autoschade tytsjerk, Autoschade warten, Autoschade wergea, Autoschade wirdum. Natuurlijk is iedereen welkom bij Autoschade Weijer. Neem contact op en we nemen graag de mogelijkheden met u door.

Over Weijer Autoschade

Bij Weijer Autoschade in Leeuwarden kun je terecht voor alle soorten autoschade. Of je nu kleine parkeerschade of een grote deuk in je auto hebt, onze medewerkers zorgen voor vakkundig schadeherstel van jouw voertuig. Restauratie van klassiekers of herstel van elektrische auto’s, van mini tot bakbus. Het maakt niet uit wat voor schade je hebt, Weijer Autoschade helpt je weer op weg!

Wist u dat:

Wij al 3 generaties specialist zijn in schadeherstel?

Met ons eigen schade-fotoservice u snel meer weet?

Wij ook voor vervangend vervoer kunnen zorgen?

Schade soms al in 1 dag hersteld kan worden?

Back to top